sKUP na temu zaštite životne sredine


Vlasinsko jezero - Vlasina-Rid 6.-10. septembra 2017.

Udruženje "Art mreža" organizuje petodnevni skup namenjen prvenstveno studentima ali i ostalim mladima koji se bave ekologijom i zaštitom životne sredine. Ovaj skup se organizuje na Vlasinskom jezeru (predeo izuzetnih odlika Vlasina) u periodu od 6.-10. septembra 2017. sa ciljem edukovanja i umrežavanja mladih a obuhvatiće različite aktivnosti: od predavanja do tematskih šetnji u prirodi. Svi aktivni učesnici će dobiti sertifikat nakon završenog skupa.

Učešće na skupu i smeštaj su potpuno BESPLATNI

Aktivnosti:

- Predavanja
- Radionice
- Tematske šetnje u prirodi
- Razmena iskustva
- Druženje (muzika, joga, treninzi, fotografija, društvene igre, roštilj, vožnja čamcem, kupanje u jezeru, šetnje itd)

Teme:

- Uvod u pojam zaštićenih prirodnih dobara, vrste i značaj zaštićenih prirodnih dobara
- Insekti: opšte karakteristike i značaj u zaštiti životne sredine
- Modeli motivacije/pritiska na donosioce odluka po pitanjima od važnosti za zaštitu životne sredine
- Obnovljivi izvori energije (zemlja, voda, sunce, vazduh)
- Omladinske inicijative i pisanje projekata

Predavači:

- Dragica Smiljanić, diplomirani inženjer fito medicine, zaposlena na odseku Fito medicina katedra za Entomologiju na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. Uključena je u organizaciju i izvođenje studentskih vežbi a takođe je angažovana i u realizaciji naučno-istraživačkih i stručnih projekata. U saradnji sa drugim autorima objavila je 18 naučnih radova.
- Slaven Milošević, stručnjak za projektovanje i održavanje sistema za grejanje i hlađenje. Preduzetnik i osnivač kompanije "Tehnogas" iz Kragujevca.
- Valentino Popović, osnivač organizacije "Eko ekspedicija" i inicijator udruženja u osnivanju "Earth era" koje će se baviti zaštitom životne sredine. Osnivač i aktuelni predsednik omladinske organizacije "Centar za koordinaciju ujedinjena Srbija". Pokretač i koordinator mnogobrojnih manifestacaij, projekata i humanitarnih akcija u Srbiji i regionu. Direktor je međunarodnog omladinskog foruma "Vlasina".
- Srđan Vukašinović, student treće godine Šumarskog fakulteta u Beogradu, smer Šumarstvo. Jedan od osnivača i član upravnog odbora Novosadske unije srednjoškolaca. Organizator, volonter i učesnik mnogobrojnih debata, okruglih stolova, radionica, seminara, međunarodnih i domaćih razmena, javnih akcija, kampova, vršnjačkih edukacija
- Boris Radivojkov, fotograf, preduzetnik i projektni menadžer. Osnivač Fotografskog centra "Fokus" - škola fotografije u Novom Sadu. Osam godina aktivan u nevladinom sektoru kao osnivač nekoliko udruženja, organizator i idejni tvorac mnogih nacionalnih i internacionalnih projekata na temu neformalne edukacije, umetnosti i kulture, rešavanje socijalnih problema kod mladih.
- Željka Milošević, profesor uskostručnih predmeta na smeru Dizajn zvuka u Srednjoj muzičkoj školi u Somboru, pored toga je i harfistkinja. Autor je raznih projekata iz oblasti kulture i umetnosti, osnivač je i predsednik udruženja "Art mreža". Takođe je projektni i finansijski menadžer u okviru Erasmus+ internacionalnih omladinskih projekata.

Kako se prijaviti:

Poslati popunjani formular na email adresu artmreza@gmail.com do 25. avgusta 2017. Formular se nalazi na OVOM linku. Broj učesnika je OGRANIČEN. Konačna selekcija će biti objavljena 30. avgusta putem email-a.

Smeštaj:

Učesnici skupa će biti smešteni u novoizgrađenoj "Planinskoj kući" na Ridu u dvokrevetnim apartmanima. Svaki apartman ima čajnu kuhinju, kupatilo i terasu. Smeštaj u okviru ovog skupa je besplatan. Fotografije smeštaja možete pogledati na OVOM linku.

Hrana:

U okviru ovog skupa ishrana nije organizovana ali s obzirom da se u svakom apartmanu nalazi čajna kuhinja, hranu mežete spremati sami ili je poneti od kuće.

Na Vlasini se takođe nalazi nekoliko manjih prodavnica koje su opremljene osnovnim namirnicama, svežim voćem i povrćem.

NAPOMENA: Hotel "Narcis" koji se nalazi na 5 km od Rida nudi pansionske obroke po ceni od: doručak 200 din, ručak 400 din, večera 400 din uz predhodnu najavu a u slučaju više zainteresovanih postoji mogućnost njihove usluge besplatnog keteringa do našeg smeštaja.

Kako stići do Rida:

Do Rida se može stići autom ili autobusom. Mapu i daljinar možete naći na OVOM linku. Do samog Rida autobusi ne saobraćaju svakodnevno pa putovanje treba isplanirati unapred i obezbediti kartu na vreme. Do Surdulice iz pravca Beograda saobraća nekoliko prevoznika. Od Surdulice do Rida za manje grupe, uz predhodnu najavu, možemo organizovati besplatan transport.

Redovi vožnje za dan 6. septembar iz pravca Beograda do Surdulice:

- Polazak u 09:15, dolazak u14:05, prevoznik: BS tours
- Polazak u 15:30, dolazak u 20:20, prevoznik: BS tours
- Polazak u 17:30, dolazak u 21:45, prevoznik: Jedinstvo Vranje
- Polazak u 18:20, dolazak u 00:05, prevoznik: Jedinstvo Vranje

Red vožnje za dan 10. septembar sa Vlasine-Rida do Beograda:

- Polazak u 14:35, dolazak u 20:35, prevoznik: Lasta

Redovi vožnje za dan 10. septembar iz Surdulice za pravac Beograda:

- Polazak u 15:45, dolazak u 20:35, prevoznik: Lasta
- Polazak u 16:00, dolazak u 21:00, prevoznik: BS tours

NAPOMENA: U slučaju da više učesnika dolazi iz istog mesta, postoji mogućnost organizovanog zajedničkog prevoza

Šta poneti sa sobom:

Predlažemo da ponesete slojevitu ali i toplu odeću (vreme na Vlasini može biti neočekivano promenljivo, preko dana toplo a uveče znatno hladnije), kišnu kabanicu i/ili kišobran (u slučaju kiše da ne provodimo vreme u zatvorenom), udobnu obuću za šetnju (po mogućstvu gojzerice), kupaći kao i peškir za plažu (za one koji žele da se kupaju u jezeru), joga ili neku drugu prostirku (ako neko želi da se pridruži vežbanju), promo materijale u digitalnoj ili papirnoj formi (brošure, flajere itd u slučaju da neko želi da prezentuje sebe, svoj rad ili aktivizam), neku društvenu igru, loptu, frizbi ili muzički instrument i ono najbitnije: ponesite dobro raspoloženje!

Kontakt:

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na mejl artmreza@gmail.com ili telefon 063/468-834 - Željka Milošević, organizator

Korisni telefoni:

Autobuska stanica u Beogradu: 011/263-62-99
Autobuska stanica u Nišu: 018/255-177
Autobuska stanica u Surdulici: 017/815-004
Lastino predstavništvo u Beogradu: 0800 334 334 (besplatan poziv), 011/33-48-555
Lastino predstavništvo u Surdulici: 017/813-592
Prevonik BS tours: 011/761-4693, 017/812-370
Turistička organizacija opštine Surdulica: 017/813-712, 064/870-55-90

VIDIMO SE NA VLASINI :)

Fotografije sa ovog Eko susreta možete naći na OVOM linku