EKO SUSRET


Vlasinsko jezero - Vlasina-Rid, 28. avgust - 2. septembar 2018.

Udruženje "Art mreža" po drugi put organizuje šestodnevni skup namenjen prvenstveno studentima ali i ostalim mladima koji se bave ekologijom i zaštitom životne sredine. Ovaj skup se organizuje na Vlasinskom jezeru (predeo izuzetnih odlika Vlasina) u periodu od 28. avgusta - 2. septembra 2018. sa ciljem edukovanja i umrežavanja mladih a obuhvatiće različite aktivnosti: od predavanja do tematskih šetnji u prirodi. Svi aktivni učesnici će dobiti sertifikat nakon završenog skupa.

Učešće na skupu, smeštaj i hrana su potpuno BESPLATNI

Aktivnosti:

- Predavanja
- Radionice
- Tematske šetnje u prirodi
- Razmena iskustva
- Druženje (muzika, joga, treninzi, fotografija, društvene igre, roštilj, vožnja čamcem, kupanje u jezeru, šetnje itd)

Teme:

- Uvod u pojam zaštićenih prirodnih dobara, vrste i značaj zaštite prirodnih dobara
- Prirodne lepote naše zemlje
- Vlasinsko jezero
- Energetska efikasnost - akcenat na uštedu električne energije
- Obnovljivi izvori energije (zemlja, voda, sunce, vazduh)
- Eko sela Srbije
- Zelena ekonomija
- Omladinske inicijative i pisanje projekata

Predavači:

- Kristina Kljajić (Inaurum), master arhitekture, koja se svojom trenutnom specijalizacijom zalaže za održivu eko arhitekturu, kroz kombinaciju prirodne, tradicionalnu gradnje i upotrebe savremenih tehnologija. Trenutno učestvuje u nekolicini ekoloških i naučno-istraživačkih projekata u gradnji, kao i revitalizaciji tradicionalnih kuća. Kristina je vođa grupe Inicijative Eko Sela Srbije i kreativnog tima Zemljodom, ispred kojih čitavu deceniju istupa kao predavač i eko arhitekta ka širenju ekološke svesti o potrebi uspostavljanja samoodrživih domaćinstva, eko sela i sredina, te permakulturnih principa ne samo gradnjom i sadnjom, već očuvanjem i promocijom tradicionalnih veština i znanja za zdrav život u skladu sa prirodom.
- Slaven Milošević, stručnjak za projektovanje i održavanje sistema za grejanje i hlađenje. Preduzetnik i osnivač kompanije "Tehnogas" iz Kragujevca.
- Valentino Popović, osnivač organizacije "Eko ekspedicija" i inicijator udruženja u osnivanju "Earth era" koje će se baviti zaštitom životne sredine. Osnivač i aktuelni predsednik omladinske organizacije "Centar za koordinaciju ujedinjena Srbija". Pokretač i koordinator mnogobrojnih manifestacaij, projekata i humanitarnih akcija u Srbiji i regionu. Direktor je međunarodnog omladinskog foruma "Vlasina".
- Srđan Vukašinović, student treće godine Šumarskog fakulteta u Beogradu, smer Šumarstvo. Jedan od osnivača i član upravnog odbora Novosadske unije srednjoškolaca. Organizator, volonter i učesnik mnogobrojnih debata, okruglih stolova, radionica, seminara, međunarodnih i domaćih razmena, javnih akcija, kampova, vršnjačkih edukacija
- Saša Alempijević, diplomirani ekolog i diplomirani biolog, student master studija biologije na PMF-u Kragujevcu. Počasni član i jedan od osnivača bioloske sekcije Mitohondrijice na PMF-u u Kragujevcu. Devet godina volonter u raznim vladinim i nevladinim organizacijama. Jedan od osnivacča Plivačkog kluba za OSI, borac za ravnopravnost i jednakih mogućnosti za sve.
- Željka Milošević, profesor uskostručnih predmeta na smeru Dizajn zvuka u Srednjoj muzičkoj školi u Somboru, pored toga je i harfistkinja. Autor je raznih projekata iz oblasti kulture i umetnosti, osnivač je i predsednik udruženja "Art mreža". Takođe je projektni i finansijski menadžer u okviru Erasmus+ internacionalnih omladinskih projekata.
- Nebojša Đerić, Salto trener sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti neformalne edukacije. Aktivno uključen u program Erasmus+. Nebojša radi sa mladima iz cele Evrope a i šire.
- Violeta Jovanov Peštanac, predsednica Centra za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo „Oblak“ iz Pančeva, odgovorna urednica ekološkog web magazina
„Zeleni minuti“ i saradnica dečjeg ekološkog časopisa „Ekopedija“. Osnovne oblasti delovanja su mediji (pre svega digitalni) i primenjena ekologija (pre svega zelena ekonomija).
- Nataša Kosanović, specijalista-strukovni inženjer zaštite životne sredine. Volonter u Novosadskom humanitarnom centru u okviru projekta Dečiji romski centar: cilj projekta je bio da se deci iz socijalno ugroženih porodica pomogne u obrazovanju i da se motivišu kako bi ostali u školi i sklonili se sa ulice. Istinski ljubitelj prirode i života u skladu sa prirodom. U stalnoj potrazi za načinima kojima bi se što većem broju ljudi podigla svest o očuvanju životne sredine.

Kako se prijaviti:

Popuniti prijavni formular do 19. avgusta 2018. Formular se nalazi na OVOM linku. Broj učesnika je OGRANIČEN. Konačna selekcija će biti objavljena 21. avgusta putem email-a.

Smeštaj:

Učesnici skupa će biti smešteni u novoizgrađenoj "Planinskoj kući" na Ridu u dvokrevetnim apartmanima. Svaki apartman ima čajnu kuhinju, kupatilo i terasu. Smeštaj u okviru ovog skupa je besplatan. Fotografije smeštaja možete pogledati na OVOM linku.

Hrana:

U okviru ovog skupa ishrana je organizovana.

U slučaju da želite da se hranite samostalno, u svakom apartmanu se nalazi čajna kuhinja pa hranu možete spremati sami ili je poneti od kuće.

Na Vlasini se takođe nalazi nekoliko manjih prodavnica koje su opremljene osnovnim namirnicama, svežim voćem i povrćem.

NAPOMENA: Hotel "Narcis" koji se nalazi na 5 km od Rida nudi pansionske obroke po ceni od: doručak 200 din, ručak 400 din, večera 400 din uz predhodnu najavu a u slučaju više zainteresovanih postoji mogućnost njihove usluge besplatnog keteringa do našeg smeštaja.

Kako stići do Rida:

Do Rida se može stići autom ili autobusom. Mapu i daljinar možete naći na OVOM linku. Do samog Rida autobusi ne saobraćaju svakodnevno pa putovanje treba isplanirati unapred i obezbediti kartu na vreme. Do Surdulice iz pravca Beograda saobraća nekoliko prevoznika. Od Surdulice do Rida za manje grupe, uz predhodnu najavu, možemo organizovati besplatan transport.

Redovi vožnje za dan 28. avgust iz pravca Beograda do Surdulice:

- Polazak u 09:15, dolazak u14:05, prevoznik: BS tours
- Polazak u 15:30, dolazak u 20:20, prevoznik: BS tours
- Polazak u 17:30, dolazak u 21:45, prevoznik: Jedinstvo Vranje

Redovi vožnje za dan 28. avgust iz pravca Niša do Vlasine (preko Surdulice)

- Polasci u: 06:00, 12:30, 15:50, prevoznik: Tase tours

Red vožnje za dan 2. septembar sa Vlasine do Beograda:

- Polazak u 14:35, dolazak u 20:35, prevoznik: Lasta

Redovi vožnje za dan 2. septembar iz Surdulice za pravac Beograda:

- Polazak u 15:45, dolazak u 20:35, prevoznik: Lasta
- Polazak u 16:00, dolazak u 21:00, prevoznik: BS tours

Redovi vožnje za dan 2. septembar sa Vlasine za pravac Niša (preko Surdulice):

- Polasci u: 07:00, 10:40, 17:00, prevoznik: Tase tours

Šta poneti sa sobom:

Predlažemo da ponesete slojevitu ali i toplu odeću (vreme na Vlasini može biti neočekivano promenljivo, preko dana toplo a uveče znatno hladnije), kišnu kabanicu i/ili kišobran (u slučaju kiše da ne provodimo vreme u zatvorenom), udobnu obuću za šetnju (po mogućstvu gojzerice), kupaći kao i peškir za plažu (za one koji žele da se kupaju u jezeru), joga ili neku drugu prostirku (ako neko želi da se pridruži vežbanju), promo materijale u digitalnoj ili papirnoj formi (brošure, flajere itd u slučaju da neko želi da prezentuje sebe, svoj rad ili aktivizam), neku društvenu igru, loptu, frizbi ili muzički instrument i ono najbitnije: ponesite dobro raspoloženje!

Kontakt:

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na mejl artmreza@gmail.com ili telefon 063/468-834 - Željka Milošević, organizator

Korisni telefoni:

Autobuska stanica u Beogradu: 011/263-62-99
Autobuska stanica u Nišu: 018/255-177
Autobuska stanica u Surdulici: 017/815-004
Tase tours: 064/666-72-64, 064/664-11-23
Lastino predstavništvo u Beogradu: 0800 334 334 (besplatan poziv), 011/33-48-555
Lastino predstavništvo u Surdulici: 017/813-592
Prevonik BS tours: 011/761-4693, 017/812-370
Turistička organizacija opštine Surdulica: 017/813-712, 064/870-55-90

Susret podržali:

Turistička organizacija Surdulice
Tehnogas d.o.o
Udruženje "Ujedinjena Srbija"
Remaking Tesla

VIDIMO SE NA VLASINI :)

Fotografije sa održanog Eko susreta možete naći na OVOM linku
Objavljeni članci o ovom Eko susretu:
http://pancevo.mojkraj.rs/vesti/drustvo/item/8130-zavrseni-drugi-eko-susreti-na-vlasinskom-jezeru
http://zeleniminuti.rs/eko-turizam/item/1011-odrzan-ekoloski-kamp-za-mlade-na-vlasinskom-jezeru