EKO SUSRET


Vlasinsko jezero - Vlasina-Rid, 27. avgust - 1. septembar 2019.

Udruženje "Art mreža" po treći put organizuje šestodnevni skup namenjen prvenstveno studentima ali i ostalim mladima koji imaju preko 18 godina, koji se bave ekologijom i zaštitom životne sredine. Ovaj skup se organizuje na Vlasinskom jezeru (predeo izuzetnih odlika Vlasina) u periodu od 27. avgusta - 1. septembra 2019. sa ciljem edukovanja i umrežavanja mladih a obuhvatiće različite aktivnosti: od predavanja do tematskih šetnji u prirodi. Svi aktivni učesnici će dobiti sertifikat nakon završenog skupa.

Učešće na skupu i smeštaj su potpuno BESPLATNI

Aktivnosti:

- Predavanja
- Radionice
- Tematske šetnje u prirodi
- Razmena iskustva
- Druženje (muzika, treninzi, joga, fotografija, društvene igre, gledanje filmova, roštilj, vožnja čamcem, kupanje u jezeru, šetnje itd)

Teme:

- Uvod u pojam zaštićenih prirodnih dobara, vrste i značaj zaštite prirodnih dobara
- Vlasinsko jezero
- Obnovljivi izvori energije (zemlja, voda, sunce, vazduh)
- Depozicije kadmijuma u Evropi i Srbiji kao i uticaj na Pančićevu omoriku
- Omladinske inicijative i pisanje projekata
- Javni nastup

Predavači:

- Nikola Jovanović,  student master studija na Šumarskom fakultetu u Beogradu, smer Ekološki inzenjering u zaštiti zemljišnih i vodenih resursa - modul Degradacija i zaštita resursa zemljišta. Učestvovao na studentskoj razmeni Erasmus+ u Poljskoj, na Šumarskom fakultetu u Poznanju.  Pored aktivnosti u oblasti ekologije i šumarstvu, aktivan kao košarkaski trener za školice košarke i mlađe kategorije.
- Radomir Ostojić, master inženjer Zaštite životne sredine Fakulteta Tehničkih Nauka u Novom Sadu. Tokom studija se bavio projektima istrazivanja morfoloskog sastava i količina otpada na području Republike Srbije. Trenutno je menadžer zaštite životne sredine i bezbednosti i zdravlja na radu u fabrici jestivog ulja "Victoriaoil". 
- Srđan Vukašinović, student treće godine Šumarskog fakulteta u Beogradu, smer Šumarstvo. Jedan od osnivača i član upravnog odbora Novosadske unije srednjoškolaca. Organizator, volonter i učesnik mnogobrojnih debata, okruglih stolova, radionica, seminara, međunarodnih i domaćih razmena, javnih akcija, kampova, vršnjačkih edukacija.
- Tina Lukovac, student četvrte godine Fakulteta političkin nauka u Beogradu. Član upravnog odbora ekološke studentske organizacije. Veliki pobornik neformalnog obrazovanja o čemu svedoče učestvovanja i volontiranja na preko trideset seminara, kurseva, akcija i kampova.
- Slaven Milošević, stručnjak za projektovanje i održavanje sistema za grejanje i hlađenje. Preduzetnik i osnivač kompanije "Tehnogas" iz Kragujevca.
- Valentino Popović, osnivač organizacije "Eko ekspedicija" i inicijator udruženja u osnivanju "Earth era" koje će se baviti zaštitom životne sredine. Osnivač i aktuelni predsednik omladinske organizacije "Centar za koordinaciju ujedinjena Srbija". Pokretač i koordinator mnogobrojnih manifestacaij, projekata i humanitarnih akcija u Srbiji i regionu. Direktor je međunarodnog omladinskog foruma "Vlasina".
- Željka Milošević, profesor uskostručnih predmeta na smeru Dizajn zvuka u Srednjoj muzičkoj školi u Somboru, pored toga je i harfistkinja. Autor je raznih projekata iz oblasti kulture i umetnosti, osnivač je i predsednik udruženja "Art mreža". Takođe je projektni i finansijski menadžer u okviru Erasmus+ internacionalnih omladinskih projekata.
- Radovan Perović, direktor Centra za javni govor. Znanja iz oblasti retorike i javnog nastupa sticao je na Pravnom fakultetu i Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Višestruki pobednik takmičenja u javnom govorenju sa značajnim iskustvom kao edukator za veštinu javnog nastupa i savetnik za javni nastup ličnosti iz poslovnog sveta i javnog života.

Kako se prijaviti:

Popuniti prijavni formular do 19. avgusta 2019. Formular se nalazi na OVOM linku. Broj učesnika je OGRANIČEN. Konačna selekcija će biti objavljena 23. avgusta putem email-a.

Prednost imaju mladi koji studiraju ili se bave ekologijom kao i oni koji tokom ovog susreta mogu da održe minimum jedno predavanje ili prezntaciju na ovu temu.

Smeštaj:

Učesnici skupa će biti smešteni u novoizgrađenoj "Planinskoj kući" na Ridu u dvokrevetnim apartmanima. Svaki apartman ima čajnu kuhinju, kupatilo i terasu. Smeštaj u okviru ovog skupa je besplatan. Fotografije smeštaja možete pogledati na OVOM linku.

Hrana:

U okviru ovog skupa ishrana nije organizovana ali s obzirom da se u svakom apartmanu nalazi čajna kuhinja, hranu mežete spremati sami ili je poneti od kuće. 

Na Vlasini se takođe nalazi nekoliko manjih prodavnica koje su opremljene osnovnim namirnicama, svežim voćem i povrćem.

NAPOMENA: Hotel "Narcis" koji se nalazi na 5 km od Rida nudi pansionske obroke po ceni od: doručak 200 din, ručak 400 din, večera 400 din uz predhodnu najavu a u slučaju više zainteresovanih postoji mogućnost njihove usluge besplatnog keteringa do našeg smeštaja.

Kako stići do Rida:

Do Rida se može stići autom ili autobusom. Mapu i daljinar možete naći na OVOM linku. Do samog Rida autobusi ne saobraćaju svakodnevno pa putovanje treba isplanirati unapred i obezbediti kartu na vreme. Do Surdulice iz pravca Beograda saobraća nekoliko prevoznika. Pre puta obavezno kod prevoznika proveriti aktuelan red vožnje.

Redovi vožnje za dan 27. avgust iz pravca Beograda do Surdulice:

- Polazak u 09:15, dolazak u14:05, prevoznik: BS tours
- Polazak u 15:30, dolazak u 20:20, prevoznik: BS tours
- Polazak u 17:30, dolazak u 21:45, prevoznik: Jedinstvo Vranje

Redovi vožnje za dan 27. avgust iz pravca Niša do Vlasine (preko Surdulice)

- Polasci u: 06:00, 12:30, 15:50, prevoznik: Tase tours

Red vožnje za dan 1. septembar sa Vlasine do Beograda:

- Polazak u 14:30, dolazak u 20:30, prevoznik: Lasta

Redovi vožnje za dan 1. septembar iz Surdulice za pravac Beograda:

- Polazak u 15:40, dolazak u 20:30, prevoznik: Lasta
- Polazak u 16:00, dolazak u 21:00, prevoznik: BS tours

Redovi vožnje za dan 1. septembar sa Vlasine za pravac Niša (preko Surdulice):

- Polasci u: 06:50, 10:40, 17:30, prevoznik: Tase tours

Šta poneti sa sobom:

Predlažemo da ponesete slojevitu ali i toplu odeću (vreme na Vlasini može biti neočekivano promenljivo, preko dana toplo a uveče znatno hladnije), kišnu kabanicu i/ili kišobran (u slučaju kiše da ne provodimo vreme u zatvorenom), udobnu obuću za šetnju (po mogućstvu gojzerice), kupaći kao i peškir za plažu (za one koji žele da se kupaju u jezeru), joga ili neku drugu prostirku (ako neko želi da se pridruži vežbanju), promo materijale u digitalnoj ili papirnoj formi (brošure, flajere itd u slučaju da neko želi da prezentuje sebe, svoj rad ili aktivizam), neku društvenu igru, loptu, frizbi ili muzički instrument i ono najbitnije: ponesite dobro raspoloženje!

Kontakt:

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na mejl artmreza@gmail.com ili telefon 063/468-834 - Željka Milošević, organizator

Korisni telefoni:

Autobuska stanica u Beogradu: 011/263-62-99
Autobuska stanica u Nišu: 018/255-177
Autobuska stanica u Surdulici: 017/815-004
Tase tours: 064/666-72-64, 064/664-11-23
Lastino predstavništvo u Beogradu: 0800 334 334 (besplatan poziv), 011/33-48-555
Lastino predstavništvo u Surdulici: 017/813-592
Prevonik BS tours: 011/761-4693, 017/812-370
Turistička organizacija opštine Surdulica: 017/813-712, 064/870-55-90

Susret podržali:

Turistička organizacija Surdulice
Tehnogas d.o.o
Remaking Tesla

VIDIMO SE NA VLASINI :)

Fotografije sa održanog Eko susreta možete naći na OVOM linku
Objavljeni članci o ovom Eko susretu:

https://lepevesti.club/zavrsen-treci-eko-susretu-mladih-na-vlasini/

http://zeleniminuti.rs/zastita-zivotne-sredine/primenjena-ekologija/item/1151-zavrsen-eko-susret-mladih-na-vlasini

http://www.lokalnevesti.rs/2019/09/03/vlasinsko-jezero-odrzan-treci-eko-susret-mladih/

http://temporadio.rs/zajecarac-milos-fisic-na-eko-susretu-mladih-na-vlasinskom-jezeru/

https://www.glas-zajecara.com/zavrsen-treci-eko-susret-mladih-na-vlasinskom-jezeru/